HOME
NEWS
MEDIA
CONTACT

These titles can be ordered via

Ces titres peuvent etre commender via

De volgende titels zijn te bestellen via

irdecof@telenet.be  
Irdec.cof@gmail.com
tel / fax 02 / 303 80 85
post : Middaglijnstraat 10 - B-1210 Brussel

 

femilang

Gids “Feminisering”, Stad Brussel, mei 2004  
femilang 

Het Laatste Nieuws 27 mei 2004 - De stad Brussel gaat alle titels en functiebenamingen van het vrouwelijke personeel in officiële documenten feminiseren. Dat meldt het persagentschap Belga. De gids is opgesteld door Patricia Niedzwiecki, directrice van het 'Taal- en Feminiseringsinstituut'. Zij beseft dat niet iedereen de omschakeling van mannen- naar vrouwentaal zal aanvaarden. 'Taal is een bastion. Daar mag je niet aan raken. Sommigen, zowel mannen als vrouwen, worden letterlijk agressief als ik over taalvervrouwelijking begin. Ze noemen het onnatuurlijk. De geschiedenis bewijst het tegendeel: vroeger bestond er voor elk mannelijk woord een vrouwelijke variant', aldus Niedzwiecki.

                   
De gids “Feminisering” is het resultaat van nauwkeurig onderzoek en werd geschreven op vraag van Stad Brussel door Patricia Niedzwiecki, Directrice van OCOEC-IRDECOF.

De gids toont de wil aan om een gelijke kansenbeleid voor vrouwen en mannen te verwezenlijken, zowel op de arbeidsmarkt als op alle niveaus van onze samenleving.

Als bron voor alle ideeën speelt taal een sleutelrol in een mentaliteitsverandering. Een linguïstieke verandering dient het dus voor te gaan. De gids is een stap in deze evolutie. Met de feminisering van titels en functies gaan we over tot een ontwikkeling van een maatschappij waar mannen en vrouwenvan een serene gelijkwaardigheid kunnen genieten.

 

 

femilang

femilang

     

 

 

 

 

 

 

femilang

femilang

femilang

femilang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

femilang femilang femilang femilang

©Patricia Niedzwiecki 2012